„Ogród jest w połowie zrobiony, gdy jest dobrze zaplanowany. Najlepszy ogrodnik to ten, który najwięcej uprawia przy zimowym ogniu”. Kiedy plany są sporządzane na papierze, masz gumkę, dzięki której zmiany można łatwo wprowadzić. Ogrodnictwo nie zawsze jest tak proste, jak sadzenie nasion lub przesadzanie i obserwowanie ich wzrostu. Oto kilka kluczowych elementów do planowania udanego wiosenno-letniego ogrodu.
Jaki rodzaj ogrodu?
Kontenery, podniesione pojemniki lub tradycyjne ogrody w ziemi to wszystkie możliwości. Wiele rodzajów warzyw można uprawiać w pojemnikach wystarczająco głębokich, aby pomieścić ich system korzeniowy. Pojemniki mają różne rozmiary, od małych doniczek do pół beczek po whisky. Im większa dojrzała roślina, tym większy musi być pojemnik. W zeszłym roku była moja pierwsza próba ogrodnictwa kontenerowego, z 8-metrowym korytem na paszę dla bydła. Działało całkiem nieźle, ale prawie „rozwaliło bank”, wypełniając go ziemią doniczkową.
Warzywa, które dobrze sobie radzą w pojemnikach to fasola, buraki, marchew, ogórki, bakłażany, sałata, groszek, papryka i pomidory. Ogrody kontenerowe wymagają częstszego podlewania niż tradycyjne ogrody rzędowe w gruncie. System nawadniania kroplowego z zegarem może pomóc w podlewaniu za Ciebie. Podnoszone pojemniki są popularne wśród właścicieli domów z ograniczoną przestrzenią na tradycyjny ogród, ale wymagają materiałów budowlanych do łóżek. Nie używaj materiałów drewnianych lub innych, które mogą wypłukać konserwanty do gleby. Gleby w podniesionych grządkach nagrzewają się wiosną szybciej niż tradycyjna gleba ogrodowa i dłużej pozostają cieplejsze jesienią. Podobnie jak ogrody kontenerowe, ogrody rabatowe również wymagają częstego nawadniania.
Tradycyjne ogrody rzędowe w gruncie pozwalają na wykorzystanie sprzętu takiego jak glebogryzarki i małe traktory do przygotowania gleby, sadzenia, uprawy i innych prac ogrodniczych. Większe obszary pozwalają również na płodozmian, który może pomóc w zwalczaniu chwastów i chorób, a także w sadzeniu większej ilości warzyw. Mniej prac rozruchowych i mniejsze zapotrzebowanie na wodę to także zalety tradycyjnych ogrodów w gruncie.
Wybór strony
Wybierz miejsce o żyznej, dobrze przepuszczalnej glebie, w pełnym słońcu i z łatwym dostępem do wody. Unikaj obszarów z drzewami lub dużymi krzewami, które będą konkurować z uprawami ogrodowymi o światło słoneczne, wodę i składniki odżywcze. Większość warzyw wymaga od 6 do 8 godzin bezpośredniego nasłonecznienia. Woda to jeden z najważniejszych aspektów ogrodnictwa. Przeciętnie większość warzyw potrzebuje co najmniej jednego litra wody tygodniowo. Podlewaj glebę, a nie roślinę, ponieważ nadmierne podlewanie może sprzyjać chorobom i wypłukiwaniu składników odżywczych ze strefy korzeniowej.
Przetestuj glebę
Przed sadzeniem ogrodu należy zawsze przeprowadzić aktualny test gleby, aby w razie potrzeby dostosować pH gleby i dodać odpowiednią ilość nawozu, aby uzyskać silne, zdrowe rośliny.
Co sadzić?
Wyhoduj to, co lubisz jeść. Jeśli masz ograniczoną przestrzeń, wybieraj warzywa, które dają największy plon przy wysiłku, takie jak fasolka szparagowa, pomidory czy groszek południowy. Wybierz również odmiany warzyw dostosowane do rodzaju gleby i warunków klimatycznych. Przedłuż okres zbiorów, sadząc kolejne plony, które można zbierać przez dłuższy czas. Rozmieść nasadzenia tej samej rośliny warzywnej, takiej jak fasola lub groszek południowy, co 2 do 4 tygodni.
Zorganizuj swój ogród
W przypadku sadzenia w rzędach orientacja z północy na południe zapewnia bardziej efektywne wykorzystanie światła słonecznego. Podczas sadzenia należy zgrupować wysokie rośliny, takie jak kukurydza cukrowa, okra lub uprawy kratowane, takie jak fasola szparagowa, aby nie zacieniać krótszych upraw. Nie sadź rok po roku tego samego rodzaju roślin w tym samym miejscu. Monokultura będzie sprzyjać gromadzeniu się chwastów i szkodników (nicieni) w glebie. Wskazany jest plan płodozmianu na trzy do czterech lat na podniesionej grządce lub w ogrodzie.
- Sadzenie – nie zapychaj roślin, daj im miejsce na wzrost i dojrzewanie. Umieść nasiona zgodnie z zaleceniami dotyczącymi pakietów nasion lub tagów roślin. Pozostaw dużo miejsca na ruch powietrza między roślinami, aby zapobiec chorobom i umożliwić uprawę lub ręczne odchwaszczanie. Rozważ mulczowanie roślin, aby zachować wilgotność gleby i zmniejszyć nacisk chwastów.
- Pielęgnacja ogrodu – jeśli nie pada deszcz, codziennie podlewaj nowe nasiona lub sadzonki. W razie potrzeby podlewaj lub nawadniaj dojrzałe rośliny. Częstotliwość będzie zależeć od opadów, temperatury i tekstury gleby. Nawozić zgodnie z zaleceniami testu glebowego. Unikanie nadmiernego nawożenia może prowadzić do nadmiernego wzrostu roślin, ale może powodować wyleganie, osłabienie kwitnienia i osłabienie owocowania w niektórych odmianach.
- Zarządzanie szkodnikami i chorobami – zacznij od wyboru nasion i roślin odpornych na owady i choroby. Etykiety na opakowaniach nasion i etykiety roślin zawierają kody wskazujące na odporność na choroby odmian. Na przykład VFN może wskazywać na odporność odmiany na więdnięcie werticillium, więdnięcie fuzariozy i odporność na nicienie. Wybierając przeszczepy szukaj zdrowych, wolnych od owadów i chorób.
- Przeszukuj swój ogród tak, jak rolnicy uprawiają swoje uprawy – regularnie badaj rośliny pod kątem uszkodzeń lub chorób spowodowanych przez owady. Naucz się odróżniać pożyteczne owady od tych, które powodują problemy. Stosuj pestycydy tylko wtedy, gdy jest to konieczne i gdy osiągnięto progi uszkodzenia przez owady. Przeczytaj etykietę pestycydu i wybierz najmniej toksyczną dostępną opcję zwalczania szkodników. Pamiętaj o ograniczeniach zbiorów i podejmij środki ostrożności, aby chronić owady zapylające. Zawsze przestrzegaj zalecanych środków ochrony osobistej (PPE) podczas stosowania pestycydów.
- Bądź na bieżąco – odwiedzaj swój ogród regularnie. Małe problemy są zawsze łatwiejsze do rozwiązania aniżeli duże. Zadbaj o problemy z owadami, chorobami i chwastami, gdy są małe i zanim się rozprzestrzenią.